Menu Close

CARA SEMAK BILL STATEMENT COWAY

Cara Semak Bill Coway

Kalau Tuan/Puan sedang berada di laman Hariz Coway dan terjumpa entri ini, saya jamin mesti Tuan/Puan sudah pun hilang bukti pembayaran dan sejarah pembayaran penapis Coway Tuan/Puan betul?

Cara semak bill statement penapis Coway mudah sahaja. Ada 5 cara mudah yang Hariz nak kongsikan disini.

1. Dari Ejen Coway Sendiri

Setiap customer ada ejen Coway masing-masing. Jadi rujuk dengan Ejen yang uruskan pembelian Coway Tuan/Puan dulu.

2. Dari Cody Yang Servis Coway

Setiap customer ada tukang servis (cody) masing-masing. Jadi Tuan/Puan boleh rujuk dengan cody yang datang servis penapis Coway di rumah Tuan/Puan.

3. Hubungi Coway Careline

Coway sudah pun menyediakan talian free tol bagi membantu setiap customer Coway mendapatkan after sale service yang terbaik. Jika anda kehilangan contact no ejen dan cody. Boleh hubungi Customer Service Coway 1-800-888-111.

4. Semakan di kaunter Coway

Untuk lokasi kaunter berdekatan boleh cari Coway Sales Office >disini<

5. Semakan di Website Coway

Klik https://selfcare.coway.com.my/ untuk semakan. Hanya owner sahaja yang boleh buat semakan.

5. Khidmat Bantuan Pakar Coway

Tuan/Puan boleh dapatkan khidmat dari saya bersyarat. Tuan/Puan wajib LIKE page fb saya >KLIK SINI UNTUK LIKE< sebelum klik butang whatsapp dibawah.

Sekian...

Jika sharing Hariz ni membantu dan memudahkan urusan Tuan/Puan sila LIKE dan REVIEW page Hariz dengan menekan gambar dibawah.

KLIK GAMBAR UNTUK SUPPORT

Jika ada soalan sila hubungi Coway Careline di talian 1800-888-111 atau tinggalkan komen anda dibawah. Terima kasih.

246 Comments

  1. HANISAH BINTI MATSAID

    Sgt berpuas hati dgn explaination yg diberi..lebih jelas dan lebih mudah difahami membantu sgt..sbb sebelum ni tak tahu mcm mana nak semak tunggakan☺️ Tqvm hariz

  2. Alex

    Cik Hariz tlg byk utk semak tunggakan coway Sbb saya memang tak tahu mana nak check.. Memang puas hati sbb memberi menyerangan yg bagus dengan lebih Pantas n jelas.. Sekarang saya tahu cara membayarnya.. Terima kasih banyak cik

      • Nadiah

        Tuan.. Sy memang ade tunggakan coway.. Baru2 ni sy terima msg yg menyatakan pihak coway akan membekukan akaun saving bank.. Betul ke pihak coway boleh membekukn akaun bnk..

        • harizcoway

          Pihak Coway tiada kuasa untuk membekukan akaun bank customer. Tapi untuk customer yang mempunyai tunggakan yang banyak, kes dia akan dihantar ke debt collector. Mereka ini berkuasa untuk mengenakan tindakan mengikut undang-undang sedia ada.

          p/s: Jika blog dan komen ini membantu sila LIKE dan REVIEW page https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

      • harizcoway

        Boleh. Buat masa sekarang terus wasap saya di 017-7299276.

        FYI, Coway tiada kuasa untuk bekukan akaun bank seseorang. Coway hanya mampu bekukan akaun Coway customer tu je. Sekiranya terlalu banyak outstanding dan tak dapat dihubungi customer tu akan di blacklist.

        • harizcoway

          Denda RM10 tu adalah caj handling fee selepas Coway gagal autodebit bayaran bulanan melebihi 2 bulan berturut. Ejen yang uruskan pembelian Coway Vijayarani sepatutnya terangkan caj ni.

          • harizcoway

            Itu adalah caj bila autodebit terbatal, Mintak ejen Falisha update balik info kad untuk autodebit. Nanti takkan ada dah caj tu.

            p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

      • Adda misuan

        Saya nak tanya , saya kalau panalty coway boleh ke buat bauaran secara ansuran , sebab ada yang mengatakan kalau tidak bayar dalam tempoh 1 hari , akan direman , atau kemahkamah dan di ctos

  3. fizah

    en hariz boleh tolong semak tunggakkan coway. sbb agent sendiri pun x explain mcm en hariz. puas hati dengan penerangan.

  4. Dian Adriana

    Terima Kasih En Hariz kerana membantu saya menyemak tunggakan dan Bill Coway saya. Respon yang sangat cepat dan sangat membantu saya. Anda patut cuba dan tanya apa sahaja berkaitan Coway kepada Encik Hariz. Terima kasih sekali lagi atas respon yang sangat pantas.

  5. Adila shaharudin

    Baru je semak bayaran coway daripada En Hariz. Sangat membantu. Kalau tak,memang saya tak tahu ada outstanding payment atau tak. Thanks so much!

      • Ayu

        Saya nak tanya boleh tak saya pulangkan pnapis udara coway yg bulanan harga 90 ringgit sebelum ni suami yg amik sebab ada kucing bulan 2 tahun 2019 bulan 4 tahhn yg sama kami pindah tempat lain dan kucing pon dah tak ada ni dah berbulan tak bayar debt clletr tiap hari call cakap nak sita rumah boleh ke diorng buat mcm tu

        • harizcoway

          Ayu boleh pulangkan balik penapis udara Coway tu bersyarat iaitu Ayu kena buat bayaran penuh untuk tunggakan dan penalti sebab melanggar kontrak. Nanti technician Coway akan datang ambik balik mesin tu. Ok.

  6. fauzi

    terima kasih pda en hariz sebab beri penerangan jelas dan bantu saya tentang coway. very recommended pda sesiapa y ad masalah untuk bertanya. tq

      • Syida jalil

        Assalamualaikum en.hariz…saya br terima mesej dr coway hq katanya…akaun simpanan/semasa akan di bekukan…adakah coway boleh membuat tindakan sedemikian….saya perlukan pencerahan..kerana risau setelah mdapat mesej tersebut..harp en hariz bileh jelaskn..terima kasih byk2

    • Nadhirah

      Alamak. Sememangnya Coway tidak menyediakam lamam web bagi pengguna sendiri untuk log in dan semak penyata. Agak kuranv puas hati disitu. Tapi untuk penjelasan yg encik telah beri. Saya sangat berpuas hati. Thumbs up

      • harizcoway

        TQ atas pujian. Hariz akan usulkan pada pihak atasan. Buat masa sekarang pihak Coway dah sediakan servis sms reminder, ejen followup dan cody datang ke rumah setiap 2 bulan untuk billing dan collection setiap customer. 🙂

  7. Nur Naimah

    Assalamualaikum en hariz.

    Sy ingin membuat pertanyaan sedikit mengenai tunggakkan bayaran bulanan coway. Pembayaran sewa beli coway sy melalui auto debit. Jadi sy nak tanya,kalau sy ada tunggakkan 3 bulan, adakah sy akan dikenakan sebarang tindakkan ctos atau akaun sy akan dibekukn oleh bank?

    Terima kasih 🙂

    • harizcoway

      Waalaikummussalam Puan Naimah,

      Apabila Puan mempunyai tunggakan melebihi 2 bulan, bank akan reject maklumat autodebit Puan yang ada dengan pihak Coway. Tiada sebarang pembekuan akaun cuma status pembayaran Coway Puan akan jadi regular iaitu pembayaran secara hand collection oleh cody bukan autodebit lagi dah. Untuk kes Puan tiada sebarang tindakan CTOS dikenakan lagi.

      Solution yang terbaik untuk Puan adalah selesaikan tunggakan yang ada dan update detail kad bank dengan cody ataupun mana-mana cawangan Coway terdekat untuk proses autodebit berjalan seperti biasa.

  8. aini

    Assalamualaikum En Hariz,

    Saya nak terminatekan laganan coway saya skrg sebab sebelum ini nama & pembayaran atas nama arwah suami saya. bagaimanakah cara untuk saya berbuat demikian?

    • harizcoway

      Waalaikummussalam Puan Aini,

      Proses dia mudah sahaja. Puan perlu ke pejabat Coway berdekatan dan bawa sekali sijil mati arwah. Nanti admin kami akan proseskan permohonan Puan on the spot. Jika ada sebarang soalan Puan Aini boleh wasap saya terus di 017-7299276. Terima kasih.

    • harizcoway

      Jika Cik/Puan Izzati ada buat permohonan semakan bil saya mintak maaf sebab ada masalah teknikal pada Email saya. Cik/Puan boleh terus wasap saya di 017-7299276 untuk respon pantas. Terima kasih.

  9. Siti Zaharah binti Mohd Said

    Salam..terima kasih Encik Hariz kerana menyediakan platform pantas untuk pelanggan membuat semakan bil bulanan coway..

    • Nurul Aini

      Hai , en hariz . jika saya telah ditipu oleh agen coway sndri . mcm mne ye ? Pada thun lps saya mndpt thu yg saya tlh dtipu . pada mulanya agen trsebut mmberitahu yang saya dpt coway sbg hadiah dia naik pngkt . kiranya takyh byr . pada mulanya saya menolak . tpi slth didesak saya pun mgmbilnya . sekarang saya asyik dpt call utk slesaikn tnggkn .sekarang saya tidak tahu brp tunggakan tersebut ..Dan pemanggil mmbritahu yg saya akan di hdpkn ke mhkamah . macam mne nk selesaikan semua ini ye ? sangat2 mmerlukan pertolongan .

      • harizcoway

        Assalamualaikum Aini. Jika ada bukti wasap/mesej Aini boleh call Coway Careline di 1800-888-111 dan buat report. Nanti ada bahagian siasatan dalaman akan contact Aini.

        BTW ejen Coway tu kawan Aini ke?

  10. puterihidayah

    Assalamualaikum hasil pertolongan En. Hariz semua tunggakan dah selesai , sangat information yang jelas, dan sangat membantu. alhamdulillah terima kasih ye En. Hariz.

    • harizcoway

      Untuk company Sdn Bhd biasanya regular payment (cash by hand collection). Hariz suggestkan call Coway careline untuk semakan. Kalau nak Hariz semak take time sikit lah. Boleh whatsapp 017-7299276. TQ

  11. Nur Maisarah Ili Idrus

    Alhamdulillah, terima kasih en hariz sbb jawab dengan pantas pertanyaan saya tentang double payment secara tak sengaja. Saya bayar jompay, dalam masa yg sama dah auto debit deduction, so next month no more deduction. Alhamdulillahh. Thanks a lot en hariz. Wassap en hariz, mmg dia reply cepat.

  12. Aida Rahim

    As salam,

    En. Hariz, saya pun Aida Rahim.

    Boleh tolong semakkan bayaran bil Coway saya yang tertunggak.

    Ada ke aplikasi online Coway untuk menyemak bil terkini dan ‘outstanding payment’?

    Harap dapat balasan dengan kadar segera.

    Sekian, terima kasih.

    • harizcoway

      Wsalam. Buat masa sekarang tiada aplikasi untuk semak bill/tunggakan lagi. Untuk semakan Puan boleh call Coway Careline ataupun berhubung dengan ejen waktu Puan beli Coway dulu ataupun dengan Cody (Coway Lady) yang servis setiap 2 bulan tu.

  13. Bell Rosli

    Hi .. Thanks you so much En Hariz sbb membantu sy dlm menjelaskan Cara bayaran tunggakkan sy .. platform yg En Hariz buat ni sgt membantu .. Sekali lagi terima kasih ..

    • Raraa

      Boleh ke if kita bayar skip sebulan then bayar bulan depan untuk 2 bulan sekali. Sebab cody selalu bising2. Sy nak tahu pembayaran ada kena mengena dengan gaji cody ke?

      • harizcoway

        Boleh tapi tak disyorkan sebab jika autodebit bank dibatalkan nanti awak akan dikenakan caj handling fee RM10 setiap bulan. Dan Hariz biasa jumpa aduan macam ni. dari sebulan tertunggak jadi 2-3 bulan tertunggak. Jadi better kita bayar on time untuk elakkan masalah akan datang.

        Untuk detail gaji cody saya tak pasti sebab lain department. Tapi apa yang saya tahu rental collection adalah salah satu kpi cody. Jika gagal memenuhi kpi yang ditetapkan, gaji cody takkan dapat full. Pesan Hariz ialah bila kita mudahkan kerja orang, Tuhan akan mudahkan kerja kita. 🙂

  14. fazlien

    Assalamualaikum, terima kasih diucapkan kepada encik hariz kerana banyak membantu dari segi pjelasan dan semakan number akaun serta tunggakan . . selain dari itu, pjelasan sgt ringkas dan senang difahami . .terima kasih banyak2 kerana membantu

  15. siti

    Salam, encik, kalau baru sebulan tertunggak, next month akan potong direct utk dua bulan or potong sebulan ja dari autodebit..?

    • harizcoway

      ada 3 cara mudah untuk update kad baru.

      1. Pergi ke pejabat coway berdekatan;
      2. Update dengan ejen waktu mula2 beli Coway dulu;
      3. Update pada cody (coway lady) yang datang servis setiap 2 bulan tu.

      ok. 🙂

  16. Ismail Hassan

    Saya harap pihak coway dapat mengediakan penyata bil dan dihantar setiap bulan kepada pelanggan. Ini penting bagi pelanggan untuk mengetahui berapa bayaran yang telah dibuat dan berapa banyak lagi baki hutang. Pelanggan mungkin ada pelan lain untuk menambah hutang atau melangsai hutang.

    • harizcoway

      FYI Coway memang hantar penyata bil setiap bulan menerusi sms. Jika Tuan ada buat pertukaran no telefon sila update dengan pihak Coway untuk memastikan bil yang dihantar sampai pada Tuan.

      Berapa lama bayaran telah dibuat tu Tuan boleh dapatkan payment ledger dari ejen yang Tuan berurusan sewaktu pembelian. Dari payment ledger tu Tuan boleh semak berapa bulan dah tuan bayar dan berapa banyak lagi balance yang tinggal. TQ.

    • harizcoway

      TQVM Famellia. Jika tak keberatan boleh share link website saya pada kawan-kawan dan saudara-mara Famellia untuk memudahkan pembelian Coway diorg dengan harga terendah dari ejen terbaik Coway. 🙂

      • harizcoway

        Wsalam Eyka. Coway tak boleh bekukan akaun bank Eyka. Tapi Coway akan bekukan akaun Coway Eyka. Sekiranya terlalu banyak tunggakan nama Eyka akan blacklist CTOS.

  17. Famellia

    Hello hi sy famellia fame terima kasih atas penerangan yg jelas tentang mcmmna nak jelaskan tunggakan cara online?? En hariz jwb dgn jelas sekali terima kasih banyak ya
    Klu sapa2 nak bli coway cari hariz ☺

    • harizcoway

      TQVM Famellia. Jika tak keberatan boleh share link website saya pada kawan-kawan dan saudara-mara Famellia untuk memudahkan pembelian Coway diorg dengan harga terendah dari ejen terbaik Coway.

      • Ery

        Hai nak tanya kalau kita dah tertunggak coway lama account bank pun dh tak actve sbb hilang bila kita buat acc bank baru tapi no acc yang sama adakah coway akan Ptg dalam acc bank balik? Atau cuma akan ada bayaran Lain?

        • harizcoway

          FYI, takkan ada pemotongan pada bulan ke 3 jika pemotongan bulanan secara autodebit ataupun direct debit tidak berjaya selama 2 bulan berturut-turut.

          p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  18. Fathiha

    Salam En. Hariz, sy nk tanya. kalau kita buat termination pada mesin penapis air yang sudah pakai selama 3 – 4 tahun direct call coway careline then technician dtg collect mesin on the same day,betul ke kita kena charge rental jgk pada bulan yang sama kita minta terminate?

    • harizcoway

      Wsalam. ye betul tu. Hanya call Coway Careline untuk termination dan customer hanya di caj bayaran bulan semasa sahaja. Technician akan datang on next working day.

  19. Syafika

    Boleh tak klau bill statement dihntr melalu email kita… Dripada awal payment smpai skrg? Jumlah pembyaran akan meningkat ke klau kita lmbt bayar?

    • harizcoway

      Boleh. minta dengan ejen Coway yang uruskan pembelian Coway Syafika tu. nanti dia akan generate softcopy untuk rujukan Syafika. Jumlah pembayaran Coway adalah sama. Jika ada penambahan itu adalah caj handling fee sebanyak RM10 setiap bulan.

      Caj handling fee ni dikenakan bila detail kad bank Syafika telah di reject oleh bank. Syafika kena update balik detail kad bank baru dengan Coway untuk menghentikan caj handling fee ni.

  20. shida

    Salam. saya wakil dari company nk bayar secara tahunan kerana bil bulanan lambat sampai manakala ada tunggakan juga. Banyak kali dah hubungi pihak agent yang uruskan asyik xdapat feedback. Boleh saya tau cara macammna nk dapatkan bil secara tahunan

    • harizcoway

      Waalaikummussalam. Minimum kontrak Coway adalah 36 bulan kecuali promosi yang ada pengurangan harga bulanan seperti Wow Plan (Neo RM108 RM85) dan Take Me Home (Villaem RM118 RM100).

    • Eyka nadia

      Hai. . Assalammualaikum. Sis NAK tnya. Apa maksud SALE WJ COWAY – RPS DATES. Sbab dkt akaun sis ada buat penolakan RM 5.00 untuk ( SALE WJ COWAY – RPS DATES ).boley explain kan. Sbab sis baru pakai Coway.

      • harizcoway

        Waalaikummussalam. Itu adalah remark bank. Jadi saya pun tak pasti sebab tak semua bank sama. Cuma bayaran RM5 tu meragukan saya. Jadi mohon cek akaun ledger Coway Eyka dengan akaun ledger bank untuk Eyka. Pastikan kedua penyata sama.

        p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

    • harizcoway

      handling fee ni adalah caj yang dikenakan bila Coway tak dapat autodebit bayaran bulanan melebihi 2 bulan berturut-turut dari akaun customer.

  21. Hanalina

    Sya buat bayaran melalui auto debit.boleh tak sya nak stop auto debit gan coway..byar sya nak buat online transfer.ada kah sya perlu bayar extra.ada agen coway bg tahu jika sya stop auto debit sya akk di caj bayaran rm 10 stiap bulan

    • harizcoway

      Ye betul ada caj handling fee RM10. Tapi ini untuk pelanggan yang status bayaran bulanan bukan autodebit lagi. Jika Hanalina nak bayar online/JomPAY boleh tapi cek status bayaran masih autodebit ataupun tidak. Jika masih autodebit, boleh bayar online tapi bayaran tu adalah bayaran advance dan bukannya bulan semasa.

  22. Nur

    Hi .boleh saya tanya . Ada satu number 63001 hntr sms…” Bill of rm128 for your invoice BR………ready for payment”.. sedangkan setahu saya, saya tak ada guna pun product coway..

    • harizcoway

      Jika tak pernah register Coway dan tiada produk Coway di rumah Nur so boleh abaikan. Jika nak buat semakan boleh hubungi Coway Careline lepas PKP ni.

      • Liyana

        Ada cara lain x utk check bil selain call… Saya buat auto debit… Tapi last bayaran ditolak dalam acc saya bulan Feb 2020… Amount dalam bank cukup….

        • harizcoway

          Liyana boleh call ejen yang uruskan pembelian Coway Liyana. Berkenaan Autodebit duit kena ada extra RM50 dari jumlah pembayaran bulanan Coway untuk melancarkan proses autodebt bank. Dan sekiranya autodebit gagal melebihi 2 bulan berturut, detail autodebit Liyana akan di reject oleh pihak bank dan Coway akan mengenakan caj handling fee RM10 setiap bulan.

    • Rey

      Salam.. Saya nak tanya.. Lepas auto debit..berapa lama tempoh Coway ambil untuk verify payment dalam sistem.. Terima kasih

  23. Faizul Bin mohd nawang

    SALAM TUAN..
    KALAU TAK DPAT NAK BAYAR..TUNGGAKAN.
    ADA KAH PIHAK COWAY AKAN FAIL KAN KE MAHKAMAH.. DAN APA RISIKO PADA PEMBELI

    • harizcoway

      W’salam wbt. Tindakan undang2 akan diambil seperti dalam perjanjian. So far customer akan di blacklist. Risiko pada pembeli ada 3.

      1. Risiko nama blacklist dan susah buat loan.
      2. Risiko kesihatan sebab penapis tu tak diservis dan mungkin jadi tempat pembiakan bakteria paling banyak di dalam rumah.
      3. Risiko dosa dengan Tuhan. Ni kena tanya ustaz lah.

      p/s: Jika blog dan komen ini membantu sila LIKE dan REVIEW page https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  24. angel

    macam mana ya kita dah bayar menggunakan jompay, tetapi coway belum terima bayaran, maksudnya cody masih bagitahu bahawa payment belum masuk lagi, sedangkn sewaktu membuat transaksi, transaksi adalah berjaya. boleh tahu berapa hari masa diambil untuk coway menerima pembayaran?

  25. Faizatul

    Assalamualaikum En. Hariz. Macam mana ya untuk stopkan pembayaran autodebit dan buat byaran secara cash? Terima kasih d ats respon.

  26. Nurul Izzah

    Salam encik Hariz,
    Sy nak tnya, sy dapat tau yg jumlah amount pending utk acc saya adalah -RM635 tetapi unbill amount sebnyak RM2k++. boleh tau if kita ada pending bayar dia kan charge handling charge sbyk RM10 tetapi kenapa sampai amount RM2k++ sedangkan amount yang telah sy bayar sepanjg menggunakan servis sebnyak RM2.8k. boleh encik bagi penjelasan kepada sy kerana agent yg menguruskan acc sy tidak berkhidmat dgn coway lagi.

  27. Aisyah

    As salam En.Hariz..boleh En.Hariz cek kan baki coway saya..? Saya sudah menetap di luar dan tak dapat call hotline..

  28. Ellis

    Saya nak bayar coway dgn rm75 . Tetapi terlebih bayar rm750 , saya masih ada tunggakkan . dpat refund ka tu ?? Dia trus potong pada tunggakkan ke ? Tu dah la duit cust sya . Mcm mna ni ? Sya dah wsapp

  29. Zarina

    Salam En.Hariz saya nak tanya jika bil tertunggak adakah boleh pihak Coway keluarkan waran tangkap dan sita barang2 dari rumah saya …mohon pencerahan

  30. Zarina

    Salam saya nak tanya .saya dah pulangkan penapis udara…tapi saya masih x bayar penalti ..adakah kes saya ni pihak Coway akan ambil tindakan mahkamah dan sita barang2 dari rumah saya dan adakah akan keluar waran tangkap terhadap saya

    • harizcoway

      Ye memang pihak Coway akan mengambil tindakan bagi produk yang telah ditamatkan servis dalam tempoh kontrak (melanggar kontrak). Tetapi tidak sampai ke tahap menyita barang. Mungkin itu dari debt collector dan itu diluar bidang pengetahuan saya sebab mereka adalah 3rd party company.

      p/s: Jika blog dan komen ini membantu sila LIKE dan REVIEW page https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  31. SHAH

    Salam tuan, selfcare akaun reg atas num phone lama..dh call centre gtau & tukar, dlm system pn dh tukar num baru..tp still one-time code send ke num lama bila sy login selfcare. num lama dh x pakai dh.. camna ye? sy try nk register baru, tp die kata ic dh registered.

  32. cma

    Assalamualaikum en hariz..saya nak tanya..saya ada beli dua produk coway ombak dan lombok..skrg sya stuck untuk buat pembayaran dah beberapa bulan..jika saya nak pulangkan lombok boleh ke? saya just nak sambung bayar ombak sahaja..lombok saya tak guna sangat..boleh en hariz bagi penyelesaiannya? tq

  33. Zarina

    Salam Hafiz saya nak tanya kalau saya buat pembayaran yang tertunggak adakah Cody akan datang servis semula penapis air saya

  34. Anjali

    Hi… Salam sejathera….
    I’m Anjali.. I make tanya… Bila I pending sampai 6bulan bila masa mco time… I memang dah deposit kan duit di akaun tapi tak Auto debit so… Lepas 1bulan lebih I ambil duit tu… Now ada surat dari coway pending 700sumthing…kalau tak blacklist
    I nak bayar tapi bayar 2bulan dulu then bulan depan I bayar semua.. Boleh.. Can you advise me please…..

    • harizcoway

      Hi Anjali. Salam sejahtera. FYI kalau ada tunggakan melebihi 2 bulan autodebit akan terbatal. thats why bila u bank in autodebit tak jalan.

      So untuk payment u boleh buat. Tapi pastikan lebih dari 2 bulan. then next month bayar balance lah. ok.

      p/s: Jika blog dan komen ini membantu sila LIKE dan REVIEW page https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  35. HAFIZI

    Assalamualaikum Tuan, Saya Hafizi, Kenapa saya nak daftar untuk semakan online tak boleh… masuk ic x boleh daftar.

  36. Bell

    Saya nak tanya,tunggakan sudah sampai 3-4 tahun..jumlah ter lalu banyak untuk saya jelaskan sekaligus, boleh tak ambil mesin coway ni dlu, dan saya jelaskn tunggakan sedikit Demi sedikit..terima kasih

      • Sarah

        En hariz.. Suami ade beli coway air neo.. Tp dah ade tunggakan 1 tahun dan skrg coway tu xpakai dan x servis.. Ade dpt surat suruh bayar 700 masa lepas 5 bulan x bayar..lepas2 tu xde dah surat.. Ade kene tambah ke bayar jumlah lebih 700 tu?

    • SITI HAJAR BINTI MOHAMED NOOR

      Assallamukalaikum en hariz… saya ada dpt pgln yg mnyatakn saya di beri waktu 1-2 jam utk settle kn tunggakkn baki RM2400 lagi d sebabkn tarikh matang 5thn guna coway dh ckup jd hak mutlak saya..jika tidak.. bhgian logistik akn dtg rumah utk sita coway n brg2 lain lbh kurang 10k-15k then akn hrtr pd bnk negara utk bekukan semua akaun bank.. Trlalu singkt masa yg dberi.. dan confiuse.. mmg kna sita mcm tu ke? n semua akaun sy kna freeze ke?

  37. Amin

    Salam.. Nak tnya la.. Kawan ade beli coway lepas tu dia ade tunggakan 7bulan dan dpt surat untuk bayar amount tertunggak tu.. Klu dia x bayar tunggakan tu makin bertambah ke lepas dpt surat tu? Sbb sy pon gune jugak dan start xleh nk bayar sbb pkp ni pendapatan merosot sikit.. Risau jugak kene blacklist.. Ape perlu sy buat..

  38. tira

    salam, sy nak tanya. dulu bekas suami sy ambil coway ni atas nama saya. sy terima panggilan tunggakkan dah 3tahun tak silap sy. jumlah tu terlalu banyak dan sy tak mampu untuk jelaskan sekali gus. apa yang perlu sy lakukan? dan sy ada terima sms yg pihak peguam dilantik dn akan mengeluarkan saman.

  39. Zakirah

    Sy menggunakan penapis air coway ,bulanan nya Rm190 .memang pada mulanya sy tidak pnh bayar bulanan nya sebab da bhnti kerja .sampai ke skrg sudah 1thun lebih .sy masih trima pggilan dan mesej dari pihak coway,untuk menjelaskan tunggakan,betul ke nama akan disenarai hitam,barang rumah disita ,surat mahkamah,mengeluarkan waran tangkap?

  40. Nurul

    Salam.sy nk tnya,sy baru pakai mesin neo awal tahun ni.bulannya 65,tp sy mmg dh xmampu nk smbung bayar sbb tak kerja. Syrikat boleh ambil semula tak dan adakah sy akn di blacklist?

    • harizcoway

      W’salam. Pihak Coway boleh ambik balik tapi ada caj penalti sebab early termination. Untuk caj penalti tu boleh rujuk ejen yang uruskan pembelian Coway Nurul dulu ataupun dengan customer service Coway.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  41. Timah

    Biasa saya bayar coway 4 hrbln.. Tapi skrng saya bayar 28 hrbln boleh ke… Dalam bulan yg sama adakah dikenan kan denda lambat bayar…

  42. Kuben

    Hi dear abang hariz, I have an issue here since if I receive the text earlier from the bill collector and the force me to pay on the specific day but I only can pay after my salary will that be effected to me by anyways

  43. FIZA

    HI SY BRU PASANG VILLAEM II PADA AWAL BULAN SEP KLAU X SLH…KLAU SY NK TUKAR NO ACC PEMBAYARAN DAN NAMA AKK SY BOLEH KER?MCM MNE CARA…

    • harizcoway

      Hi Fiza, nak tukar pembayar ke pihak ke tiga tu dibenarkan. Tapi kena tengok promosi. Ada promosi Coway yang tak membenarkan bayaran oleh pihak ketiga.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  44. nona

    maaf sy nk tnye en .. cth coway tu sy dh lama xbayar .. lpas tu dh msuk ctos kan .. de tulis amount dlm ctos tu.. klo sy nk bayar balik scara ansuran boleh ke utk clearkan ctos tu .. sb mesin coway tu pon sy dh xpakai .. sy pn xingt dh ble last bayar ..
    apa sy harus lakukan ..

  45. Fateha

    Hi maaf bertanya. Betul ka kalau kita ada tertunggak dengan coway the agent/cody gaji dorang kena potong? Sebab saya memang ada tertunggak tp setiap bulan saya ada bayar lebih dari bayaran bulanan tp cody saya push push suruh bayar tunggakan dan bgtau gaji dia kena potong. Perlukan pencerahan. Mungkin tk ramai yg tahu pasal ni. Tq

    • harizcoway

      Saya dah banyak kali jawab komen ni sebenarnya. Mungkin Fateha kena rajin scroll.

      Kalau mengikut istilah ia bukanlah dipotong sebab kiraan gaji cody adalah berdasarkan KPI. Jika achive KPI cody akan dapat extra bonus. Tapi jika kes tunggakan bayaran ni lebih dari seorang customer, kesan KPI menurun tu boleh effect gaji bulanan cody.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  46. isa ashim

    kenapa coway takade application yg boleh tgk oustading payment, bayaran direct le apps, no akaun & lain2 servis? zaman dh teknologi sepatutnya korg dh ade apps sendiri utk pelanggan.

    • harizcoway

      Coway dah sediakan website, talian customer service (careline), cody yang datang servis setiap 2 bulan tu dan juga ejen jualan yang Isa Ashim beli Coway mula-mula dulu untuk buat semakan bil. Cuba cek keempat-empat saluran yang Hariz bagi ni.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  47. Khairi

    Assalamualaikum..tuan..saya ada beberapa soalan..

    1. Adakah pihak coway boleh membuat tuntutan sivil keatas orang yang buat sewa/beli ?

    2. Akta dan seksyen apa yg terlibat tuntutan sivil yang dibuat ?

    Mohon pencerahan daripada tuan.

    • harizcoway

      Waalaikummussalam, itu diluar pengetahuan saya. Boleh rujuk dengan debt collector yang buat tuntutan hutang dengan Khairi.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  48. syaiza

    Assalamualaikum. saya nk tanya.. mcm mne saya nk semak bil pembayaran coway yang di pasang di pejabat selain daripada call agent atau hotline.. kalau saya nak daftarkan semakan secara online tu bagaimana ya.. sebab pendaftaran memerlukan no ic..

    • harizcoway

      Waalaikummussalam. Boleh call Coway careline dan request pengaktifan. Nanti mereka akan buat semakan mengikut maklumat pendaftaran produk Coway.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  49. eyda

    assalamualaikum .. saya ad mslh dri segi byrn. Sy buat payment coway mmgunakn jompay 2 bln sy trslh ref no.. Y sma.. Sy dah call pihak coway careline. Hrp2 dowg leh slesaikn mslh sy..

  50. Wati

    Salam, sy ada outstanding bill Dan dpt offer utk full payment less 50% discount. Tp xde official letter mengatakan byr sekian amount utk settlekan bayaran outstanding.
    Betul ke?

  51. Ieyna

    Hafiz.saya nak tanya memang pihak Coway akan datang rumah ke untuk tampal surat lelongan katanya…saya dapat mesej ni baru2 ni…katanya dalam masa 3 hari…saya dapat mesej dari no ni 63839

  52. Mohd Ejal

    En.hafiz saya ada sedikit pertanyaan.. sy dpt pggilan dari balai polis dan peguam utk tindakan mahkamah….tunggakan coway saya hmpir 2 thun dah tak buat bayaran.. ,
    jika saya ignore semua tu..apakah tindakan utk saya…?
    Dan ada kah bulanan ansurans coway still berjalan sehingga habis contract?walau pun tertunggak..l

    • harizcoway

      Bulanan Coway akan berterusan sampai habis kontrak atau sehingga Tuan ada buat pembatalan kontrak. Berkenaan tunggakan tu akan ada tindakan undang-undang. SIla rujuk dengan debt collector atau ejen Coway Tuan.

  53. Sue

    Assalamualikum.. Saya sue.. Biasanya bayaran coway bulanan saya akan ditolak melalui autodebit.. Td saya terima mesej dr coway kata saya xbayar coway.. Saya check m2u mmg dah 2 bulan coway xtolak duit dr acc sy.. Kenapa macam tu yaa? Sedangkan sebelum ni dah 3 tahun akan autodebit.. Sejak bulan 9 dah xtolak duit dr acc sy..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Copyright protected by Hariz Coway