Menu Close

ADUAN KEROSAKAN COWAY

aduan kerosakan coway

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Adakah Tuan/Puan mengalami masalah dengan produk Coway dan perlukan bantuan dengan segera?

Tuan/Puan boleh terus hubungi Coway Careline di talian 1-800-888-111 dan pilih pilihan no 1 untuk laporan kerosakan. 

ISNIN – JUMAAT

(9 pagi – 8 malam)

SABTU – AHAD

(9 pagi – 4 petang)

Penapis air Coway rosak waktu PKP?

Mesti tension kan? Yelah benda yang kita guna hari-hari. Sepanjang masa pulak tu. So ini adalah update terbaru yang ingin Hariz kongsikan. Hariz harap Tuan/Puan dah klik butang LIKE di fb Hariz tu sebelum teruskan pembacaan.

Disini Hariz nak ingatkan disebabkan PKP dan Coway tidak tersenarai sebagai Essential Service yang dibenarkan beroperasi oleh kerajaan.

Jadi segala pergerakan adalah amat terhad dan perlu mendapatkan kebenaran oleh pihak berkuasa tempatan terlebih dahulu.

Oleh sebab itu Tuan/Puan diminta buat semakan kerosakan sendiri terlebih dahulu. Cara dia mudah sahaja.

Masalah 1 : Butang Penapis Air Coway Tidak Berfungsi

Jika fungsi air panas sejuk tidak berfungsi, ataupun butang dan panel kawalan tidak berfungsi. Tuan/Puan perlu buat 3 langkah ini.

  1. Tutup plug (Switch OFF) mesin penapis air Coway selama 5 minit.
  2. ON kan dan cek fungsi yang ada boleh berjalan seperti biasa ataupun tidak.

Masalah 2 : Penapis Air Coway Tidak Berfungsi

Jika penapis air kelihatan terpadam seperti power OFF.

  1. Periksa lampu indicator suhu air menyala ataupun tidak dengan menekan butang ON/OFF fungsi air panas dan sejuk di bahagian depan panel kawalan.
  2. Jika kelihatan sama, cuba tukar power point yang berlainan dan turn ON power. Cuba berulang kali dengan plug dari kawasan lain untuk double confirm.

Masalah 3 : Air Tak Refill Kedalam Penapis Air Coway

Jika Tuan/Puan cuba mengambil air dari penapis air Coway tetapi air tidak keluar. Cuba periksa :-

  1. Periksa lampu indicator low water di bahagian depan panel kawalan menyala ataupun tidak. Jika tidak menyala itu bermakna air sedang refill. Process refill memakan masa antara 45 minit sehingga 2 jam bergantung pada tekanan air dirumah Tuan/Puan
  2. Selepas itu periksa lampu indicator suhu masih pada takuk yang sama ataupun tidak.
  3. Jangan lupa untuk periksa water valve tu dalam keadaan ON. (valve mestilah selari dengan paip)

Jika cara pemeriksaan diatas telah dibuat dan penapis air Coway tersebut masih dalam keadaan yang sama.

Live chat bersama support team Coway dan laporkan kerosakan dengan 2 langkah mudah.

  1. Pergi ke website rasmi Coway Malaysia www.coway.com.my
  2. Scroll ke bawah sebelah kanan dan cari butang live chat.

Sekian...

Jika sharing Hariz ni membantu dan memudahkan urusan Tuan/Puan sila LIKE dan REVIEW page Hariz dengan menekan gambar dibawah.

KLIK GAMBAR UNTUK SUPPORT

Jika ada soalan sila hubungi Coway Careline di talian 1800-888-111 atau tinggalkan komen anda dibawah. Terima kasih.

144 Comments

    • Nazira binti nasrudin

      Assalamualaikum..maaf sy tidak berpuas hati tentang pemasangan semula coway di rumah sy.. Sy bru renew baking Coway stelah hbs 5 Tahun.. Tp technician yg buat pemasangan di rumah saya.. Hanya melepaskn batuk di tangga.. Ambl kerja mudah sahaja.. Bt penyambungan dengn saluran lama.. Nmpk sgt malasnya..dengn dindinh rumh terkopek.. Rasa geram..mohon pihak coway bt pemasanagn semula dengn kemas

      • harizcoway

        Waalaikummussalam. Pemasangan Coway ada SOP dia. Saya pun tak boleh nak komen sebab mungkin expectation Nazira berbeza dengan apa yang technician tu praktikkan.

        Cuma dekat sini Hariz nak highlight kan, setiap kali technician buat repair ataupun penyambungan semula memang owner kena semak hasil kerja sebelum sign service form Coway. Jika ada masalah, owner boleh complain pada technician tersebut sebelum sign form tu.

        p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

      • Kamarul Shahril Bin Yasin

        Salam, saya merasa terkilan dan amat kecewa dengan service di Kuala Terengganu. Dengan bayaran bulanan RM314 sahaja, saya dipandang sebelah mata, miskin sangat ke aku??? Bagi tau rosak, dah 1 minggu lebih, masih tak nampak bayang. Hubungi hq kata dah buka, tp masih sama. Masa beli 2 biji, rosak hari ni, “kelmarin” dah baiki. Ni bukan kali pertama kelewatan berlaku….
        Memang sangat sedih, bayar mahal tp hasil tak memuaskan. Harap bila datang, hormatilah pelanggan.
        Tolong beri perhatian lebih pada masalah saya supaya masalah kelewatan tidak berulang lagi.

        • harizcoway

          W’salam. Untuk kes ni tuan kena refer ejen Coway tuan lagi mudah. Dia boleh tengok adakah laporan telah dibuat dan apakah tindakan dari pihak technician. Tambahan pula dia berjanji bulan dan bintang so tuan tuntutlah dengan ejen tersebut.

    • Hana bt ismail

      Assalamualaikum. Mohon pencerahan, mcmna nk baiki sekiranya air jd suhu sejuk semua. Di rumah saya guna penapis air Kecil coway.

      • harizcoway

        Waalaikummussalam. Tekan simbol air sejuk tu 3 saat. nanti lampu air sejuk akan menyala dan cooling coil akan start sejukkan air semula seperti sediakala.

        p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

      • NURUL NABILAH BINTI MARSID

        Maaf saya nak tanya kenapa penapis air coway dirumah saya menjadi panas … Kami nak minum air sejuk pun takde ni air jadi suam panas … Kenapa selepas service je ada masalah…. Masalah pada org yg service ke …. Bila kami maklumkan mereka macam lepas tangan…..

        • harizcoway

          Kalau lepas servis ada masalah tu mungkin ada kesilapan pada orang y servis. Jadi report sahaja pada customer service Coway 1800-888-111.

    • Maladiwi binti Muhamad

      Assalamualaikum.. air panas sejuk tak keluar selepas cody buat service. Dah buat apa yg disaran kan still sama. Mohon bantuan ya.

    • Fauzan

      Assalamualaikum nak tanya macam mana nak betulkan semula touch sound coway kecil hilang selepas unlock child lock?

    • Muhamad Fakhri

      Penapis rumah saya ada kebocoran arus elektrik.. Bila sya sentuh air yg keluar dari penapis air.. Akan rasa arus elektrik pada air yg keluar.. Adakan ini bahaya jika sya terus gunakannya.. Semua fungsi berjalan macam biasa..

    • harizcoway

      Maaf atas sebarang kesulitan. Disebabkan PKP sistem support Coway turut diberhantikan buat sementara waktu seperti yang diarahkan oleh kerajaan untuk memutuskan rangkaian covid-19. Harap bersabar dan sama-sama kita doakan virus covid-19 ini hilang dari muka bumi ini.

      p/s: Jika blog dan komen ini membantu sila LIKE dan REVIEW page https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ 🙂

  1. Mohd Batcha

    Saya punya coway rosak. Air sejuk dan air panas lansung tak berfungsi. Saya sudah call hotline tapi diminta untuk buat aduan. Saya nak tanya, takkan takde alternatif lain untuk baiki? PKP bukan alasan umum. Pihak coway perlu bertanggungjawab atas permasalah ini. Bayaran bulanan tetap ditolak macam biasa. Jadi apa guna jikalau bayaran ditolak tapi servis pulak teruk sehinggakan untuk baiki pun tidak boleh. Berapa lama perlu tunggu? Pihak coway sepatutnya lebih proaktif ambil tindakan walaupun dalam keadaan pendemic covid 19 ini. Sejajar dengan seruan perintah kerajaan untuk duduk dirumah, tetapi apa fungsinya kalau dalam keadaan mesin penapis yang rosak dirumah.

    • harizcoway

      Untuk pengetahuan Mohd Batcha, PKP ni bukanlah alasan buat Coway. Tapi undang-undang oleh kerajaan yang terpaksa diikuti. Saya faham bila jadi macam ni sangat susah bagi kita nak terima. Coway dah buat permohonan dengan kerajaan untuk listkan Coway sebagai essential service dan setakat ini hanya ada beberapa tugas sahaja yang dibenarkan untuk beroperasi. Harap Tuan bersabar. Jadi kat sini sebagai staff Coway saya cuba bantu sedaya yang boleh. Tuan boleh ikut guideline masalah 1 yang saya kongsikan kat atas.

      • MOHD SHAZZUAN BIN AHMAD

        Salam.. Saya nk tanya.. Air sejuk tu ambil masa berapa lama utk kembali sejuk.. Dah 2 kali saya buat aduan masalah air tak sejuk.. Dan jawapan technician beri kan masalah plug extension.. Mohon pencerahan..

        • harizcoway

          Waalaikummussalam. Berapa lama air sejuk tu nak sejuk bergantung atas saiz tangki. Jika technician dah datang on site dan buat checking saya syorkan untuk ikut nasihat technician. Mungkin extension tu tak boleh support load yang ada ataupun grounding (earth) extension tu sudah tak elok.

          p/s: Jika blog dan komen ini membantu sila LIKE dan REVIEW page https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  2. Iman

    Mohon pencerahan, coway sy jenis petit tiba2 tidak berfungsi, lampu padam terus.. Apa masalah ya.. Ad step dia ke yg perlu buat dlm tempoh pkp ni la problem pun..

  3. burhan bin emuh

    sudah 3 bulan mesen coway saya tk berpungsi,nak megadu kemana nii,harap pihak tuan dapat megatasi dgn segera.

  4. bella

    Hai , saya bella , temprature air sejuk berkelip-kelip dan bertukar air panas .
    macam mana nak buat yer ? saya perlukan bantuan ,

    • Florrylinza

      Salam..coway saya ada masalah pkp ni..macamana cara repair coway bocor dari atas..air tidak mahu turun ke bawah…

      • harizcoway

        Waalaikummussalam. Kalau mesin tu masih dalam warranty boleh call Coway Careline 1800-888-111 dan technician akan datang dalam 1 hari bekerja. Free je. Kalau dah habis warranty boleh contact saya untuk renewal membership Coway.

        p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  5. Siti

    Saya baru beli coway sebulan.. Air sejuk x berfungsi..bila staft mai servis.. Air sejuk jd ketul ais..Air panas x selaras..suhu 40 pon tetap panas seperti suhu 90..

      • harizcoway

        Kalau warranty sudah habis just renew service membership sahaja. Call saya untuk renew service membership dan prosedur claim warranty di 017-7299276.

        p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  6. Nas

    Salam ..saya guna coway core…masalah saya air yg masuk ke dalam tangki melebihi had..smpi melimpah keluar..kenapa ya??

    • Roslina Rosli

      Salam Encik, sy guna Coway Kecil. Masaalahnya coway ni lampu indicator utk air panas, ambient & sejuk semua padam trmasuk amount. Cuma lampu lock air panas shj yg menyala. Bila sy tekan air pn tk keluar tp lmpu lock blinking. Sy dh cuba off on power tp still the same. Mcm mna ya..

      • harizcoway

        Waalaikummussalam. Kalau air panas sahaja tu disebabkan fungsi child lock. Dia nak cegah dari budak-budak main dan boleh jadi punca kemalangan seperti melecur dan sebagainya. Tapi kalau semua fungsi tak boleh pakai mungkin ada kerosakan. Jadi Roslina kena report pada ejen yang uruskan pembelian Coway cik ataupun call direct ke customer service Coway di talian 1800-888-111.

        p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  7. halim abu hassan

    Assalam…mesin coway ada kebocoran secara perlahan….sya air melelh dari bawah mesin…mohon bantuan…

    • harizcoway

      Waalaikummussalam. Kalau Tuan Halim customer saya, saya boleh hantarkan technician. Sebab Tuan bukan customer saya jadi Tuan kena report sendiri pada customer service Coway dengan call no 1800-888-111.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

    • Zue

      Assalam. Saya nak tanya air panas saya xpanas dan water pump xtarik air kenapa ya. Air ada tapi water pump tak tarik.

      • harizcoway

        Waalaikummussalam. Kalau water pump tak tarik air tu maknanya waterpump rosak. Call customer service Coway 1800-888-111 dan buat aduan. Terima kasih.

    • harizcoway

      Wsalam. Try off selama 15 minit dan on semula. Jika tidak menjadi call Customer Service Coway dan buat aduan kerosakan untuk technician Coway datang kerumah.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

    • harizcoway

      Wsalam. Mungkin ada masalah mekanikal pada sensor. Tuan Mohd Raffi just call Coway careline dan buat report sahaja. Nanti technician Coway datang repair.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  8. afa

    salam..saya nk pindah,tp untuk beberapa bulan sy xnk dihidupkn coway,.ade kesan kat mesin penapis air tu x?contoh rosak ke?

  9. NUR ASHIQEEN MAS'OD

    Assalamualaikum, saya ada soalan. Utk pengetahuan encik, saya ada off mesin penapis air/vilaem selama 3 hari kerana balik kampung. Then, masa balik rumah saya on semula coway saya lepastu ada bunyi like turbo sound. Air boleh refill elok je tapi air yang nak keluar dari paip macam tersumbat. Mohon pencerahan apa masalah yang berlaku. Terima kasihh

    • harizcoway

      Ni bahagian technician. Nur call Coway careline 1800-888-111 dan buat aduan kerosakan. Nanti technician akan datang cek dan repair on the spot.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  10. Fauzi

    Assalamualaikum. Maaf nak tanya kenapa ea pam dalam mesin CHP—18AR sy kadang pam dye tak berfungsi? Air dalam tangki sentiasa tak penuh & kadang2 sampai kering. Sy dah cuba matikan mesin sehari tp masih sama.

    • harizcoway

      Waalaikummussalam. Mungkin pump tu mengalami masalah teknikal ataupun filter tersumbat disebabkan air terlalu kotor. Puan kena buat aduan dengan call Coway Careline 1800-888-111.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  11. Cecelia

    Hi,saya perasan air ro yg spatutnya mengalir keluar dr villaem 2 tu tak mengalir pun..rasanya problem apa ye?air tetap boleh refill mcm biasa,cuma xde air keluar dari paip biru tu

    • harizcoway

      Hi Cecelia. Tak mungkin takde untuk tapisan RO. Nanti mintak cody Coway cek kebocoran dan sambungan piping mesin Villaem 2 tu.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  12. Shah

    Salam hariz mesin air coway sy airnya xsejuk lah riz.saya perasan water level full 3bar.tp degree air yg utk sejuk tu xnaik.separuh je.n lama pulak tu.

    • harizcoway

      Waalaikummussalam Shah. Ada kerosakan pada bahagian air sejuk tu. Samaada cooling coil atau sensor dia yang problem. Jadi Shah kena call Coway Careline 1800-888-111 untuk technician datang repair. Jika masih dalam kontrak servis, repair ni free sahaja.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

    • harizcoway

      Waalaikummussalam. Mungkin filter tersumbat ataupun sensor water level mengalami kerosakan. Sila hubungi careline untuk buat aduan kerosakan.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  13. nuaney

    assalammualaikum.paip penyambungan kecil (hos oren) coway kat rumah saya bocor.macam mana nak minta pihak coway betulkan ye?

  14. Fairul Bin Mohd Aris

    Assalammualaikum wbt ..
    Nak tye…kenape air masuk dkm tangki terus menerus…xde cut off

    • harizcoway

      Waalaikummussalam. Mungkin sensor cut off air tu rosak. En Fairul report pada ejen yang uruskan pembelian Coway cik ataupun call direct ke customer service Coway di talian 1800-888-111.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  15. Baharuddin

    Salam knpe mesin coway lucy sy airpanas jd suam yer… Dah off byk kali tp kejap jer ok.. Kejap lg amik airpanas xbyk sikit jer dah habis.. Tukar jd suam lg

    • harizcoway

      W’salam. Mungkin ada masalah sensor. Tuan Baharuddin call sahaja customer service Coway di 1800-888-111. Nanti technician Coway akan datang ke rumah tuan untuk baiki kerosakan tu.

      p/s: Servis bantuan yang saya tawarkan ini adalah inisiatif saya sendiri. Tiada bayaran khas yang Coway peruntukan untuk saya. Support lah effort saya dengan LIKE dan REVIEW page saya https://www.facebook.com/HarizCowayShop/ TQ

  16. Amirah Sariff

    Hi en Hariz sy pengguna coway kecil dah 6 bulan. Sy mengalami masalami bila mana sy nak dispense air tak boleh. Bila sy tekan butang tu tak keluar langsung setitik air. Indicator semua berfungsi dlm keadaan baik, menyala bila sy tekan. Sy percaya kerosakan berlaku di butang utk dispense air tu. ap yg en boleh buat ye?

    • harizcoway

      Ada 2 saluran yang Amirah boleh pakai. Pertama report pada ejen yang uruskan pembelian Coway dulu. Yang kedua terus call custoer service Coway di 1800-888-111. Technician Coway akan datang dalam 1 hari bekerja kecuali waktu PKP.

      LIKE dan REVIEW page FB Hariz -https://www.facebook.com/HarizCowayShop/-

  17. Hazalina Mohamed Radzuan

    Saya menggunakan penapis air coway kecil. Kenapa lampu indikator sejuk saya tidak berwarna biru seperti sebelum ini. Adakah penapis air saya mengalami kerosakan.

  18. Maz

    Salam sy nak bertanya, harap dapat membantu. Kenapa ya model Lucy, sy dah tutup ice, tapi masih dengar lagi bunyi ais turun. Tapi bila tekan mmg takda keluar ais. Sy memang selalu tutup bahagian ais sbb nak jimat elektrik..tapi musykil bila asyik dengar bunyi ais…boleh tahu adkah kalau tutup ais, ais tetap akan di hasilkan namun terus dibuang ? Kalau mcm tu tk jimat letrik juga la sy ni huhuhu….

  19. azie azmi

    salam saya nak tanya water level coway saya hanya berada di level 1bar,selain dari saya perlu call customer service coway apa cara lain yang saya perlu buat sekarang?memandangkan sekarang mco 3.0 coway memang susah nak datang buat service kan?saya dah off suis machine coway tapi valve air saya biarkan on..terima kasih kerana sudi membantu

    • harizcoway

      Waalaikummussalam, cuba hubungi cody yang datang buat servis. Jika kawasan azie ada construction berdekatan, mungkin filter tu sudah tersumbat kerana air terlalu kotor.

  20. Lanis

    Salam. Apa punca air tidak masuk ke dalam tangki? Model coway core chp-671l. Harap sudi membantu. Terima kasih.

      • Lanis

        saya baru tamat kontrak dan saya renew kontrak selama 1 tahun untuk servis. Sekiranya booster pump rosak selepas technician datang cek, kos ganti booster pump saya perlu tanggung sendiri ke? Jika ya, berapa kos harga booster pump ye?

    • Syazrein

      Hi , saya dira , saya pakai coway core , dah dua kali dapur saya banjir . Kali pertama tak pasti dari mana , kali kedua baru tau dari coway. Air melimpah dari bawah mesin dan saya dengar bunyi air menitik / mengalir dari dalam coway, saya juga lihat paip biru di sinki mengeluarkan air terus menerus. Kemudian saya segera menutup main pipe coway di sinki . Boleh saya tahu apa masalahnya disini ya ?

      • harizcoway

        Mungkin ada paip yang rosak dan menyebabkan kebocoran. Biasanya paip rosak disebabkan 2 keadaan. Pertama, paip tu dah lama dan keras. Yang ni perlukan penggantian. Kedua, gigitan serangga atau haiwan perosak. Yang ni kena panggil pest control sekali. Kalau penapis air Syazrein masih ada warranty, just buat aduan sahaja dan technician akan datang repair secara percuma.

  21. Elmy

    Salam, Saya ada satu unit Coway petit (CHP-06DL) yg berusia 6tahun yang mana LED indicator kedua2 blinking dan menyebab kan air panas dan sejuk tidak berfungsi…. apakah masalah dia?dan dimana asaya boleh dapat kan alat ganti?

    • harizcoway

      Wsalam. Elmy kena renew pakej service membership. Dalam pakej service ni dah termasuk dengan warranty sekali. Jadi boleh penggantian sparepart. Elmy boleh wasap saya untuk quotation service membership tu.

  22. boby

    Salam Tuan, Saya punya model Neo CHP 206N air sejuk dia tak berfungsi…lampu biru pon naik separuh je ..baru pakai dalam 2 tahun satu bulan..adakah masih dalam tempoh warranty lagi.

  23. Abdul Rahman bin Sabtani

    Assalamualaikum.

    Masalah Mood Lampu Coway Tidak Menyala.

    Saya baru hampir 4 bulan menggunakan produk Coway villaem II. Oleh kerana musim PKP ni, barulah ada masa nak menyemak kenapa mood lampu ketika waktu malam tidak menyala. Ketika mula² pasang dulu pekerja yang memasang tersebut memaklumkan jika waktu malam dan gelap, lampu di tempat ambil air akan menyala namun hal itu tidak pernah berlaku.

    Bagaimana saya boleh mengatasi masalah ini dan bagaimana untuk membuat aduan.

  24. Mazrol

    Lampu indicator pada coway menunjukkan tak sampai separuh,lampu berkelip dan terus mati total apa punca berlaku

  25. Muhammad Elias Bin Abdul Ghani

    Assalamualaikum saya nak tanya pump air villaem sy rosak.adakah perlu sy buat by pass air msk trus ke filter tanpa melalui pump? Jika buat adakah air akn overload.

    • harizcoway

      Waalaikummussalam. Saya bukan technician jadi saya tak boleh jawab soalan ni. Jika penapis air villaem Elias masih ada warranty, report sahaja pada technician. Jika dah habis warranty, boleh renew degan saya di 017-729 9276.

  26. Yatt

    Salam.. sy pakai model lucy. Nak tanya kenapa ice tak keluar? Sensor auto macam tak berfungsi. Selalunya saya buat manual tolak penutup tu untuk keluarkan ice . Saya nak servis sendiri.

    • harizcoway

      Wsalam, sekarang servis dan technician dah boleh datang rumah. Jadi tak perlu servis sendiri. Kerosakan just claim warranti sahaja. Contact ejen Coway Yatt dan mintak dia reportkan pada technician Coway.

  27. Eddie

    Salam sejahtera Hariz.. Pam penapis air dah bunyi macam motorbot…sangat kuat Nak panggil technician datang rumah was-was lah pulak sebab Covid ni semakin hari semakin naik… Ada Cara nak tukar sendiri tak?

    • harizcoway

      Salam sejahtera. Tiada cara tukar sendiri. Segala kerosakan mestilah diperiksa oleh technician Coway dah ditukar oleh technician Coway sahaja.

  28. khaidir

    As Salam En. Hariz,

    Saya sudah memakai Coway Core lebih dari 5 tahun..dalam masa 5 tahun..2 kali mesin saya ini problem air tidak sejuk sgt..level kesejukan hanya pada bahagian bawah sahaja di indicator lampu tersebut..dah setelah tamat kontrak..perkara ini berlaku lagi..sepatutnya perkara macam ini tidak akan berlaku..apabila saya hendak hantar untuk repair ke Coway harga yang dikenakan adalah tidak munasabah…saya sudah check pada compressor, overload relay dan switch semua dalam keadaan baik…mohon bagi pandangan dibahagian mana lagi yang harus saya periksa. Terima kasih

    • harizcoway

      Waalaikummussalam, untuk bahagian repair ni bukanlah kepakaran saya. Dan berkenaan dengan harga service membership tu memang dah standard price dari dulu. Harga tu bukan harga untuk perbaiki kerosakan produk semata, dia datang sekali dengan servis, penukaran filter, extended warranty dan juga labour cost.

  29. Alvin

    saya guna Villaem 2. malam semalam, lampu untuk air sejuk turun ke 1 lampu. air sejuk memang sejuk seperti biasa, tetapi air ambient pun sama sejuk.

  30. Eija

    Assalamualaikum..hari nie cody datang service cowey saya..lepas servis air mengalir dari bawah cowey…saya call cody untuk datang tengok..filter ada kesan retak padahal baru guna 2 bulan..cody tukar kan dengan filter lama bekas pelangan lain pnye dekat cowey saya..ada kah patut saya buat aduan

  31. shahruzaman

    salam. saya mohon nasihat tuan. air keluar tanpa henti melalui tube biru (mungkin overflow tube) sehingga memenuhi periuk besar selama 1 satu jam dan terpaksalah saya tutup switch air coway yang dipasang di paip. saya ada video air dalam periuk tersebut. terima kasih.

    • harizcoway

      Waalaikummussalam. Untuk air RO memang ada air buangan. Hanya H2O (pure water) sahaja yang akan masuk ke dalam tangki Coway. Yang mengandungi kotoran akan dibuang ke paip biru tersebut.

  32. Malini

    Hie, nak tanya pasal Coway Ombak. Air AMBIENT saya yang sepatutnya pada room temperature tetapi keluar air sejuk. Kalau saya off switch COLD, air Ambient keluar panas pula. Ada setting yang perlu ditetapkan ke?

  33. Joyce jong

    Lampu ” Low level water ” menyala panjang masa (>2jam) sedangkan air tidak panas, air pun sikit saja dalam tank, tak cukup 2cup air

  34. Yati Osman

    Hi En Hariz,
    Sekiranya air menitik dripada nozzle air coway tu knp ye?
    Sya pkai model Core.
    Kelihatan macam bocor sebab air menitik cepat sampai basah lantai.

  35. Azizan Che Ruse

    Tuan kalau coway dah habis bayar, kalau ada problem pada mesin coway boleh call carleline tak..?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Copyright protected by Hariz Coway